general-image

Coco Chanel ( 1883 – 1971 ) – Κάτι παραπάνω από σχεδιάστρια

Ημερομηνία: 05-03-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Design, Video, Άνθρωποι, Φωτογραφία | Ετικέτες:

Η Coco Chanel γεννήθηκε το 1883 στη Γαλλία και το πραγματικό της όνομα είναι Γκαμπριέλ Σανέλ. Η οικογένειά της ήταν φτωχή και η ίδια μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο με καλόγριες, το ντύσιμο των οποίων επηρέασε σημαντικά και τις δικές της γραμμές αργότερα (ίσια γραμμή, χωρίς περιττά υφάσματα).

Αν “κοιτάξει” κανείς την C. Chanel, πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσει μια σχεδιάστρια μόδας που δεν σχεδίαζε απλά καινοτόμα ρούχα. Με τον τρόπο της έχει συμβάλλει και αυτή στην διαμόρφωση της κοινωνίας, μιας και όπως υποστήριζε η ίδια, η ενδυμασία των ανθρώπων και το κοινωνικό περιβάλλον που βρίσκονται και δρουν, είναι στοιχεία αλληλένδετα. Ισχυρή προσωπικότητα, επιμονή και τελειομανία, μερικά από τα χαρακτηριστικά της και σημαντικοί παράγοντες για την μεγάλη επιτυχία της. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή της (μιας και η ίδια δεν έδειχνε ιδιαίτερα θετική στο να αποκαλύψει το πραγματικό παρελθόν της), η καριέρα της είναι σε θέση να μας δώσει αρκετά στοιχεία γι’ αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα του 20ου αιώνα.

Εξάλλου είναι γεγονός πως είναι η μοναδική του είδους της που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό TIME στην λίστα με τους 20 ανθρώπους που επηρέασαν περισσότερο την κοινωνία κατά τον 20ο αιώνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής της λέγεται πως ξεκίνησε να βγάζει χρήματα ως τραγουδίστρια (και σε αυτό τον χώρο άλλαξε και το όνομά της), μιας και η καλλιτεχνική φύση της εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Το 1912, γνωρίζει τον Arthur “Boy” Capel, χάρη στον οποίο έρχεται σε επαφή με την “καλή” κοινωνία και λίγο αργότερα ανοίγει το πρώτο της μαγαζί με καπέλα και περιορισμένο αριθμό ειδών ένδυσης. Η επιτυχία αρχίζει  και οι boutique της επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο. Παράλληλα σχεδιάζει και κοστούμια για ταινίες, που οι σταρ της εποχής δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα.

Μέχρι το 1920 έχει ήδη αποκτήσει ένα φανατικό κοινό του απλού, πρακτικού και αθλητικού στυλ της.

Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από απλές γραμμές και χαρίζουν ελευθερία κινήσεων στις γυναίκες, καταργώντας τον κορσέ. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το ύφασμα Jersey, λόγω του χαμηλού του κόστους. Μέχρι τότε θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο να δουλευτεί και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις αντρικές πυτζάμες. Για την C. Chanel όμως, ήταν τέλειο για τα ταγέρ της μιας και μπορούσε να ακολουθήσει τέλεια το σώμα και τις κινήσεις του χωρίς να δυσκολεύει τις γυναίκες, γεγονός που καθιστούσε τα ρούχα της πρακτικά, κάτι το οποίο επιδίωκε.

Λίγο αργότερα, το 1939 μετακομίζει στην Ελβετία όπου και θα περάσει τα επόμενα 15 χρόνια της ζωής της (και θα αποτελέσουν σημαντική πηγή έμπνευσης για τις μετέπειτα δημιουργίες της). Για την ακρίβεια εξορίστηκε, εξαιτίας της σχέσης που είχε με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ναζί.

Το 1954 επιστρέφει δυναμικά στον χώρο της μόδας, επεξεργάζεται παλιότερες δημιουργίες της (της δεκαετίας του 30) και συνεχίζει την ανοδική πορεία της. Παράλληλα, βρίσκεται “αντιμέτωπη” με το New Look του Dior, το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία και πολλοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την επιστροφή της C. Chanel.

Οι γυναίκες πλέον αρχίζουν να αποκτούν άλλη θέση στην κοινωνία και να κάνουν δουλειές που παλιότερα έκαναν άντρες (σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο πόλεμος), αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ρούχα άνετα και κομψά, δηλαδή για ρούχα της C. Chanel. Για ακόμη μια φορά (δεκαετία του 1950 και δεκαετία του 1960), σχεδιάζει θεατρικά κουστούμια που ξεχωρίζουν και χαίρουν της αναγνώρισης που τους άρμοζε.

Πρωτοποριακές δημιουργίες και κομμάτια που φοριούνται μέχρι και σήμερα οφείλουν την ύπαρξή τους στην C. Chanel.

Το 1925 περίπου παρουσιάζει τις πλεκτές ζακέτες και ένα χρόνο αργότερα, το μικρό μαύρο φόρεμα, το οποίο με τα κατάλληλα αξεσουάρ φοριέται και πρωί και βράδυ. Σημαντική παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφέραμε κομμάτια όπως, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ και πυτζάμες, τα strapless φορέματα, οι δίχρωμες γόβες και οι καμπαρντίνες.  Επιπλέον, εισήγαγε το total look, την γνωστή καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, τα γυναικεία παντελόνια, το unisex style και τα κοσμήματα πάνω στα ρούχα καθώς επίσης χαρακτηριστικές είναι και οι boxy γραμμές που ακολούθησε και το πασίγνωστο άρωμα Chanel No 5 (ήταν η πρώτη σχεδιάστρια μόδας που έβγαλε και άρωμα).

Τέλος, έκανε τα κοντά μαλλιά must και ανέτρεψε μια αντίληψη σχεδόν δυο αιώνων όσον αφορά το μαύρισμα και τη συσχέτιση του με την κοινωνική θέση του ατόμου. Μέχρι τότε συνέδεαν την λευκή επιδερμίδα με την αγνότητα και την ευγενική καταγωγή και την μελαμψή με  την ανάγκη για ενασχόληση με εξωτερικές εργασίες και κατ επέκταση με την χαμηλού κοινωνικού στρώματος καταγωγή.

Είναι πραγματικά άξιο λόγου πως μέχρι σήμερα, η λέξη και μόνο Chanel μπορεί να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εμφάνιση και είναι στενά συνδεδεμένο με την κομψότητα και την απλότητα, προσδίδοντας ένα είδος κύρους…

Παρόμοια Άρθρα:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker
rankfinder-rank-checker