general-image

Κλέων Τριανταφύλλου ή Αττίκ, Μια ευαίσθητη νότα της μουσικής!

Ημερομηνία: 06-01-2015 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Άνθρωποι, Μουσική | Ετικέτες:

Το 1885 ήρθε στον κόσμο μια από τις ποιο ευαίσθητες και ευγενικές φυσιογνωμίες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Δεν είναι άλλος από τον Κλέων Τριανταφύλλου ή όπως είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Αττίκ. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αίγυπτο, όντας φανερή η κλίση του στην μουσική από πολύ μικρή ηλικία.

Το 1907 περίπου, θα κάνει μουσικές σπουδές στο Παρίσι, όπου και εξελίσσεται σε έναν περιζήτητο μουσικό και συνθέτη. Η φήμη του θα αποκτήσει πολύ γρήγορα παγκόσμιες διαστάσεις πραγματοποιώντας συναυλίες ανά τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αργότερα, λόγω οικογενειακών δυσκολιών θα επιστρέψει την Αθήνα, όπου τα πρώτα χρόνια της επιστροφής του θα περάσουν σχετικά δύσκολα. Το 1930 ιδρύει την περίφημη ‘Μάντρα του Αττίκ’. Η μάντρα του υπήρξε γόνιμο έδαφος για πολλούς ταλαντούχους αστέρες του σανιδιού αλλά και καταφύγιο για κάθε είδους πρωτοπορία.

Ρομαντικός και ευαίσθητος, μα διόλου γλυκανάλατος, καταφέρνει να αγγίξει και να γαληνέψει με την μουσική του ακόμα και τις πιο κρυφές χορδές της ψυχής του ανθρώπου. Το ταλέντο του βέβαια δεν περιορίστηκε σε έναν μόνο τομέα. Πολυπράγμων και ευφυής καθώς ήταν, υπήρξε σπουδαίος στιχουργός, μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής των δημιουργιών του ̇ καθώς επίσης και εκπληκτικός ηθοποιός, μίμος και κάτοχος ενός ιδιαίτερου ταλέντου, του διπλού σφυρίγματος. Μπορούσε να σφυρίζει ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές νότες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκπληκτικές διφωνίες, που σε συνδυασμό με το πιάνο, ταξίδευαν το κοινό του σε άλλους κόσμους.

Στο πάζλ της προπολεμικής Αθήνας με τα ρεμπέτικα ,τους αμανέδες και τη ρετσίνα από την μια και τα ταγκό, τις οπερέτες και τη γαλλική σαμπάνια από την άλλη, ο Αττίκ με την ιδιόμορφη προσωπικότητα του μοιάζει να κουμπώνει τέλεια κάπου στο κέντρο.

Ο κατάλογος των δημιουργιών του είναι μακρύς. Μερικά δε, από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι: η παπαρούνα, είδα μάτια, ζητάτε να σας πω, τα καημένα τα νιάτα και της μιας δραχμής τα γιασεμιά. Όλες του οι δημιουργίες ήταν βγαλμένες από την ίδια του τη ζωή, μια ζωή γεμάτη έντονα αισθήματα. Αισθήματα, άλλοτε όμορφα και άλλοτε άσχημα έβαζαν το λιθαράκι τους στη σύνθετη αυτή προσωπικότητα με κυρίαρχη φιγούρα πάντα τον άνθρωπο.

Μια από τις συνήθειές του ήταν να συνομιλεί με το κοινό του, το οποίο συχνά τον πείραζε καλοπροαίρετα. Ένα από αυτά τα πειράγματα ήταν η αιτία της δημιουργίας του τραγουδιού ‘Ζητάτε να σας πω’, συμβάν στο οποίο αξίζει κανείς να σταθεί. Ο Αττίκ είχε γράψει για χάρη της δεύτερης γυναίκας του, την Μαρίκα Φιλιππίδου, το τραγούδι ‘Είδα Μάτια’. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε ένα βράδυ με τον επόμενο σύζυγό της στην ‘Μάντρα του Αττίκ’ και οι θεατές αντιλήφθηκαν την παρουσία της, άρχισαν να ζητούν να παίξει το συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Αττίκ αφού αποσύρθηκε για λίγα λεπτά αναστατωμένος στο καμαρίνι του, επανήλθε στη σκηνή και παρουσίασε το ‘Ζητάτε να σας πω’. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είχε συνθέσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχές του. Η μουσική ευρηματικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Μια μουσική ιδιοφυΐα, που εξαιτίας της πολυτάραχης ερωτικής ζωής του, δημιούργησε αξεπέραστα κομμάτια.

Η μουσική του κατατάσσεται στην ευρωπαϊκή και όχι στην ελληνική. Ευρωπαϊκή  μουσική με ελληνικούς στίχους! Ωστόσο, η εκτίμηση που έχαιρε και από τα δυο ‘μουσικά στρατόπεδα’ (ρεμπέτες  και ελαφρρολαικούς) ήταν μεγάλη.

Όντας εκ φύσεως ευαίσθητος, δεν θα αντέξει τα απανωτά άσχημα γεγονότα που του έτυχαν με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει το 1944 από υπερβολική δόση ηρεμιστικών. Ο θάνατος της μητέρας του αφενός και οι κακουχίες της κατοχής αφετέρου, ήταν καθοριστικοί παράγοντες  για να τερματίσει τη ζωή του. Αφορμή δε στάθηκε, το περιστατικό κατά το οποίο ένας Γερμανός στρατιώτης τον ξυλοκόπησε άσχημα επειδή σκόνταψε πάνω του καθώς περπατούσε. Τη χρονιά που πέθανε πρωταγωνίστησε στη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, ‘Χειροκροτήματα ‘, μια ταινία με πολλά στοιχεία από τη ζωή του.

Ένας άνθρωπος που άφησε εποχή, μια ευαίσθητη ψυχή που κατάφερε μια σημαντική τομή στην ελληνική κοινωνία , όσες γραμμές και να γραφούν θα είναι πάντα λίγες…

Παρόμοια Άρθρα:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors