general-image

Κάρλο Κολόντι (1826 – 1890) – Ο δημιουργός του πιο διάσημου ψεύτη

Ημερομηνία: 01-04-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Άνθρωποι, Τέχνη | Ετικέτες:

Κάρλο Κολόντι (1826 – 1890 )

Ο Ιταλός συγγραφέας, Κάρλο Λορεντσίνι, γνωστός με το ψευδώνυμο Κάρλο Κολόντι, γεννήθηκε και πέθανε στην Φλωρεντία. Έγινε γνωστός από το παιδικό μυθιστόρημα “Οι περιπέτειες του Πινόκιο. Η ιστορία μιας μαριονέτας” (Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino). Ωστόσο, η δράση του ως συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Ο Κάρλο Κολόντι, έζησε κατά την πολυτάραχη, πολιτικά, περίοδο των Πολέμων της Ιταλικής Ανεξαρτησίας ενάντια στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Τα γεγονότα αυτά δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο, κάτι που είναι εμφανές στα πρώτα έργα του, τα οποία διέπονται από έντονο πολιτικό πνεύμα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του χαρακτηρίζονται από την έντονη πολιτική του δράση με κάθε μέσο που διέθετε. Η ίδρυση της σατιρικής εφημερίδας  “Il Lampione”, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στον προσωπικό του πολιτικό αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί, πως η εφημερίδα αυτή λογοκρίθηκε λίγα χρόνια αργότερα της κυκλοφορίας της (1849), αλλά επανακυκλοφόρησε το 1860. Η πολιτική του δράση όμως, επεκτάθηκε και σε άλλες εφημερίδες όπως η Il Fanfulla”, καθώς επίσης και στην δημιουργία διάφορων σατιρικών παραστάσεων και ιστοριών. Το 1856 αρχίζει πλέον να αποκτά φήμη με το μυθιστόρημα  In vapore.

Το 1875 περίπου, ξεκινά να ασχολείται με κάτι τελείως διαφορετικό, την παιδική λογοτεχνία. Η αρχή έγινε με την μετάφραση ενός γαλλικού παραμυθιού του Σάρλ Περώ, το  Racconti delle fate. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα Giannettino, Minuzzolo και Il viaggio per l’Italia di Giannettino.

Το 1880, ξεκινά να δημοσιεύει στην πρώτη παιδική εφημερίδα, “Il Giornale dei Bambini”,  αποσπάσματα από την Ιστορία μιας μαριονέτας. Σκοπός της δημιουργίας του αυτής, ήταν μέσω της αλληγορίας να εκφράσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις και απόψεις πάνω σε πολλά θέματα. Θεώρησε πως χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερα ζωηρό και πολύ άτακτο, μα συμπαθή σε όλους, χαρακτήρα θα πετύχαινε τον στόχο του.

Οι περιπέτειες του Πινόκιο, δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο παραμύθι μιας και ο ρεαλισμός είναι διάχυτος σε όλο του το μήκος(ανάγκη για τροφή, στέγη). Ενώ το αυθεντικό του τέλος μόνο καλό δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Όπως και να έχει, ο Πινόκιο αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αγαπημένα παραμύθια, το οποί σίγουρα μπορεί να διδάξει πολλά τόσο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους…

Παρόμοια Άρθρα:

Kotsanas
Michalopoulos
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker

rankfinder-rank-checker

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors