Η διαστημική εικόνα της εβδομάδας – Το νεφέλωμα “Η πατούσα της γάτας”

Ημερομηνία: 20-12-2012 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Φωτογραφία | Ετικέτες: Επιστήμη

Η φωτογραφία πρόκειται για ένα νεφέλωμα που ονομάζεται “η πατούσα της γάτας”. Είναι μια τεράστια ενεργή περιοχή σχηματισμού νέων αστέρων και βρίσκεται περίπου 5500 έτη φωτός από την Γη, στον αστερισμό του Σκορπιού.

Η φωτογραφία είναι ένας συνδυασμός από εικόνες που λαμβάνονται από το τηλεσκόπιο  MPG/ESO στη Χιλή και από εικόνες που λαμβάνονται με πράσινα, κόκκινα και μπλε φίλτρα καθώς καθώς επίσης και ένα ειδικό φίλτρο ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να το διαπερνά την ισχυρή λάμψη του υδρογόνου. Το νεφέλωμα είναι κόκκινο επειδή το μπλε και το πράσινο φως είναι διάσπαρτα και απορροφούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το υλικό μεταξύ του νεφελώματος και της Γης. Το κόκκινο φως προέρχεται κατά κύριο λόγο από το αέριο υδρογόνο που λάμπει κάτω από την έντονη αντανάκλαση των ζεστών νέων αστεριών.

Τέλος, μια σημαντική ανακάλυψη έγινε πρόσφατα γύρω από το νεφέλωμα. Ερευνητές διαπίστωσαν την γέννηση λαμπρών μπλε αστεριών(με σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου μας)τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Συνολικά, η περιοχή αυτή περιέχει αρκετά δεκάδες χιλιάδες άστρα πολλά εκ των οποίων είναι δύσκολο να μελετηθούν.

 

Παρόμοια Άρθρα:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad Block Detected

We noticed that you are using an adblocking software.
We rely on ads in order to provide you
this free tool & to operate this website.
We would appreciate it very much if you whitelist our
website in your AdBlocker.