Διαστημική εικόνα της εβδομάδας – Ο άνεμος που δημιουργείται από μια μαύρη τρύπα

Ημερομηνία: 21-01-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Φωτογραφία | Ετικέτες: Επιστήμη

Καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα σύστημα που αποτελείται από μια μαύρη τρύπα και μια αστρική μάζα, η οποία βρίσκεται στα δεξιά της εικόνας.

Οι μαύρες τρύπες είναι σημεία του σύμπαντος τα οποία χαρακτηρίζονται από πυκνή μάζα και πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο, από το οποίο δύσκολα μπορεί να διαφύγει οτιδήποτε παγιδευτεί εκεί. Η δημιουργία τους οφείλεται στην κατάρρευση ουσιαστικά πολύ μεγάλων αστέρων (πέντε ή και δέκα φορές την μάζα τους δικού μας Ήλιου)και στη συνέχεια την σύντηξη των συστατικών του πυρήνα τους.

Εξαιτίας του ισχυρού βαρυτικού πεδίου της μαύρης τρύπας λοιπόν, έλκονται αέρια από την αστική μάζα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας δίσκος θερμός αερίων γύρω από την μαύρη τρύπα(κόκκινη περιοχή στην φωτογραφία) και ο άνεμος κατευθύνεται σύμφωνα με τον δίσκο αυτό. Σύμφωνα με νέα δεδομένα της NASA μάλιστα, σε αυτή την μαύρη τρύπα  καταγράφηκε ο πιο γρήγορος άνεμος που έχει ως αιτία το παραπάνω φαινόμενο και η ταχύτητά του άγγιξε περίπου τα 3% της ταχύτητας του φωτός !

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε, πως αυτοί οι άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερη μάζα από ότι μπορεί να συγκεντρώσει μια μαύρη τρύπα.

consider... Fastest Wind - Black Hole - Nasa

 

 

Παρόμοια Άρθρα:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad Block Detected

We noticed that you are using an adblocking software.
We rely on ads in order to provide you
this free tool & to operate this website.
We would appreciate it very much if you whitelist our
website in your AdBlocker.