Διαστημική εικόνα της εβδομάδας – Ο γαλαξίας “κακό / μαύρο μάτι” – Messier 64 – Evil Eye

Ημερομηνία: 07-02-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Φωτογραφία | Ετικέτες: Επιστήμη

Αυτή η εικόνα είναι μια σύνθεση που παρασκευάστηκε από την Heritage Team του Hubble συνδυάζοντας φωτογραφίες μέσα από τέσσερα διαφορετικά φίλτρα.

Το τυπικό όνομα του γαλαξία αυτού, είναι Messier64 και οφείλεται στον Γάλλο αστρονόμο Messier (Σάρλ Μεσιέ) που τον παρατήρησε για πρώτη φόρα τον 18 αιώνα. Πρόκειται για ένα αστρικό σύστημα με ασυνήθιστη εμφάνιση και παράξενες εσωτερικές κινήσεις, η δημιουργία του οποίου οφείλεται στη σύγκρουση δυο γαλαξιών. Η σκοτεινή ζώνη απορρόφησης που περιβάλλει τον λαμπρό πυρήνα του είναι η αιτία για το παρατσούκλι του, “κακό μάτι”, “διαβολικό μάτι” ή “μαύρο μάτι”.

Όπως και στην συντριπτική πλειοψηφία των γαλαξιών, έτσι και στον Μ64, τα αστέρια στο εσωτερικό του περιστρέφονται με την φορά των δεικτών του ρολογιού. Το παράξενο με τον Μ64 είναι πως, ύστερα από μελέτες και παρατηρήσεις, διαπιστώθηκε ότι διαστρικό αέριο στην εξωτερική περιοχή του περιστρέφεται με αντίθετη φορά από αυτή των άστρων και του αερίου που βρίσκονται στην εσωτερική περιοχή του ! Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως η αντίθετη αυτή περιστροφή οφείλεται στην απορρόφηση ενός μικρότερου γαλαξία από τον Μ64 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

 

IDL TIFF file

 

Παρόμοια Άρθρα:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad Block Detected

We noticed that you are using an adblocking software.
We rely on ads in order to provide you
this free tool & to operate this website.
We would appreciate it very much if you whitelist our
website in your AdBlocker.