Διαστημική εικόνα της εβδομάδας – “Η πράσινη πόλη του διαστήματος”

Ημερομηνία: 01-02-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Φωτογραφία | Ετικέτες: Επιστήμη

Αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι δύο πολύ φωτεινά αστέρια που φωτίζουν μια πρασινωπή ομίχλη. Η ομίχλη αποτελείται από υδρογόνο και ενώσεις του άνθρακα, οι οποίες ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ). Το πραγματικό χρώμα των ΠΑΥ δεν είναι πράσινο, αλλά έτσι εμφανίζεται στο υπέρυθρο φάσμα που μπορεί να διακρίνει το Spitzer.

Η εν λόγω εικόνα αποτελεί συνδυασμό δεδομένων που πάρθηκαν από το Spitzer και από το Two Micron All Sky Survey . Το πράσινο και το κοκκινωπό κομμάτι της εικόνας αποδίδεται από τα φίλτρα του Spitzer, ενώ το μπλε αποδίδεται από το Two Micron All Sky Survey.

Τους ΠΑΥ μπορούμε να τους βρούμε και στην Γη μιας και αποτελούν συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με κύρια αιτία τις ατελείς καύσεις, που συνήθως έχουν ως βασικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Στο διάστημα όμως συναντώνται με την μορφή μαύρων σύννεφων από τα οποία γεννιούνται αστέρια και μπορούν να παρέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους ερευνητές για τα αέρια νέφη (περιφέρεια, δομή κ.α).

Στο αριστερό πάνω μέρος της εικόνας μπορεί κανείς να διακρίνει ραβδώσεις οι οποίες στρεβλώνουν την μορφή του άστρου και πιθανόν να προέρχονται από την παράταξη κόκκων σκόνης εξαιτίας της παρουσίας μαγνητικών πεδίων. απολαύστε…

consider... Space Image - Spitzer & Two Micron All Sky Survey

 

Παρόμοια Άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad Block Detected

We noticed that you are using an adblocking software.
We rely on ads in order to provide you
this free tool & to operate this website.
We would appreciate it very much if you whitelist our
website in your AdBlocker.