general-image

M.Ι.Α. έμπνευση… πολλές δράσεις. Η τραγουδίστρια που δεν “σωπαίνει”

Ημερομηνία: 22-01-2013 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Video, Άνθρωποι, Μουσική | Ετικέτες:

“Missing In Action”,αναφορά σε εξαφανισμένα δάση και λογοπαίγνιο με το όνομά της, κάνει η Mathangi “Maya” Arulpragasam, γνωστή ως Μ.Ι.Α.

Είναι γνωστή μέσα από τη μουσική της, αλλά πέρα από τις καλλιτεχνικές της ιδιότητες (παραγωγός, σκηνοθέτης, ζωγράφος, σχεδιάστρια μόδας, μοντέλο) είναι και ισχυρή εικόνα ακτιβισμού και φιλανθρωπικού στοιχείου.

Έχοντας ζήσει τα πρώτα 11 χρόνια της ζωής της στη Sri Lanka την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, θυμάται τους στρατιώτες να πυροβολούν το σχολείο της μέσα από τα παράθυρα. Πρόσφυγας η ίδια, αρνείται με τη δράση της να γίνει αντικείμενο του λευκού Δυτικού βλέμματος και αντ’ αυτού έχει γίνει το πρόσωπο και η φωνή των προσφύγων, των καταπιεσμένων και των θυμάτων του σημερινού κόσμου γιατί σαν καλλιτέχνης μπορεί να συνδεθεί μαζί τους. Υποστηρίζει μια σειρά από φιλανθρωπικές οργανώσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, είτε με τη δράση της, είτε με τη χορηγία της (όπως η συν-χρηματοδότησή της για το Bucky δημοτικό σχολείο στη Λιβερία), το Youth Action International ίδρυμα, το Unstoppable, το Pablove.

Το 2009 ένωσε και άλλους ακτιβιστές προκειμένου να καταδικάσουν την κυβέρνηση της Sri Lanka εναντίον του λαού των Tamil, την αργή “συστηματική” γενοκτονία: “It’s a humanitarian situation”. Την ίδια χρονιά το περιοδικό “People” ήθελε να την βάλει στην ετήσια λίστα του με τους πιο όμορφους ανθρώπους, ήταν η πρώτη καλλιτέχνης που αρνήθηκε:

Mother Tereza was never on the list

απάντησε. “I’m here for the people”,θέλησε να ξεκαθαρίσει γιατί οι πολιτικές της δηλώσεις την έχουν κάνει να περιγραφεί ως ‘συμπαθών τρομοκράτης ’ και τα βίντεο της να αναλύονται για προπαγάνδα, όπως το τραγούδι-ταινία μικρού μήκους “Born Free” που έχει απαγορευτεί (μπορείτε να το δείτε παρακάτω). Το 2010 εξέφρασε την ανησυχία της για τα πολεμικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στον υπολογιστή, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά, νιώθουν ότι ξέρουν τη βία αλλά την ερμηνεύουν λάθος. Επίσης κριτίκαρε δημόσια την τουριστική βιομηχανία, παίρνοντας αφορμή από το ταξιδιωτικό κομμάτι του περιοδικού “New York Times” ,“The 31 Places to Go in 2010”, τονίζοντας ότι άνθρωποι που έχουν το προνόμιο να ταξιδεύουν, έχουν και την ευθύνη να εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους, γι’αυτό και προτείνει ειρωνικά τη Sri Lanka σε κορυφαίο τουριστικό μέρος, 1 χρόνο μετά τον μακρύ και αιματηρό πόλεμο που έληξε.

Έχει εκφράσει πολλές φορές άφοβα τη γνώμη της δημόσια για πολιτικά ζητήματα, κυρίως για τον εμφύλιο στη χώρα της και για να σταματήσει η αυθαίρετη σφαγή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ελευθερία, με αποτέλεσμα να έχει κατηγορηθεί ότι θα πρέπει να μείνει απ’έξω και να κάνει ότι ξέρει να κάνει-μουσική και όχι πολιτική- , χαρακτηρίζοντας την, πολιτικά αφελή.

Μερικά από τα πιο γνωστά της κομμάτια καθώς και το video Born Free:

Δισκογραφία:

  • Arular (2005)
  • Kala (2007)
  • Maya (2010)

Παρόμοια Άρθρα:

Kotsanas
Michalopoulos
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker

rankfinder-rank-checker

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors