Consider Cinema – Ο Βασιλιάς (The King)
Τίτλος: Ο Βασιλιάς (The King)
Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Σενάριο: Νίκος Γραμματικός, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Έτος: 2002
Πρωταγωνιστές: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.
Είδος: Δράμα, Κοινωνική
Πλοκή: Ένας 35-χρονος άντρας, που μόλις αποφυλακίστηκε, αποφασίζει να ξεφύγει από τη μεγάλη πόλη και το ταραγμένο παρελθόν του. Μετακομίζει στο εγκαταλειμμένο χωριό του πατέρα του, σε ένα παλιό σπίτι που καταρρέει. Μόνος του, μακριά από το χωριό, κάνοντας ασήμαντες δουλειές για να επιβιώσει, θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του για μια ακόμη φορά. Μέσα σε μια ομίχλη από καχυποψία και περιφρόνηση από τους χωρικούς οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν ως εισβολέα, το παρελθόν του επιστρέφει με τη μορφή της φίλης του από την Αθήνα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη…
Γιατί στο Consider: «Ο Βασιλιάς» είναι μια ιδιαίτερη ταινία, η οποία θίγει ποικίλα θέματα όπως τον ρατσισμό, την προκατάληψη, την μισαλλοδοξία και τα ναρκωτικά. Πρόκειται για μια κοντινότερη ματιά στα προβλήματα και τις αθέατες όψεις μιας κλειστής κοινωνίας (όπως αυτή της Ελληνικής επαρχίας) και κατ’επέκταση μιας κοινωνίας η οποία μαστίζεται από την ξενοφοβία και την ανασφάλεια απέναντι σε κάθε τι το διαφορετικό.
Η ταινία απέσπασε συνολικά 4 βραβεία, Καλύτερης Ταινίας, 1ου Ανδρικού Ρόλου, Σκηνογραφίας και Ήχου, στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο Νίκος Γραμματικός είχε δηλώσει σχετικά με την ταινία:
Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνεις – από φύση, όχι για να προκαλέσεις – κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας να βρεις την αλήθεια σου. Αυτό κάνει και «Ο βασιλιάς» της ταινίας μου, με αποτέλεσμα να μπει στο μάτι των αδιάφορων και κυνικών ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Ο ήρωάς μου δεν είναι περιθωριακός. Από τη στιγμή που βγαίνει από τη φυλακή, προσπαθεί να δει αλλιώς τα πράγματα γύρω του και να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Κάθε άνθρωπος που είναι διαφορετικός από τους άλλους, δεν πάει να πει ότι είναι και περιθωριακός. Μπορεί να ενταχθείς σε ένα σύνολο και να παραμένεις διαφορετικός, να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη. Φτάνω στα άκρα, για να σχολιάσω την ισοπέδωση των συναισθημάτων που πάνε να γίνουν κατάσταση πραγμάτων γύρω μας. Ήθελα να ξανασκεφτούμε και να οριστούν οι έννοιες καλού – κακού, δίκαιου – άδικου, αληθινού – ψευδούς, ηθικού – ανήθικου – Νίκος Γραμματικός
Ατάκες που έμειναν: «είναι πολύ προσβλητικό να σε διώχνουν από κάποιον τόπο» , «όπου και να πας…», «..στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο Zugzwang, όπου είναι η σειρά σου να παίξεις και δεν έχεις τι να παίξεις»
Αξιοσημείωτα/Αξιοπερίεργα:
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το πραγματικό περιστατικό συνέβει το 1996 με 1997 σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία έγραψε τότε με μεγάλους τίτλους «Τον έπνιξαν σε ένα χωριό»
Βαθμολογία: 8/10
Παρόμοια Άρθρα:
Trailer:
Παρόμοια Άρθρα:
- Νίκος Νικολαΐδης – Ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή, σεναριογράφο και συγγραφέα Νίκο Νικολαΐδη
- Consider Cinema – Requiem for a Dream (Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο)
- Consider Cinema – Amores Perros (Χαμένες Αγάπες)