Οι ερευνητές ανακαλύπτουν το παλαιότερο εικαστικό έργο στον κόσμο σε σπήλαιο της Ινδονησίας
Ένα πρόσφατο εύρημα στο Sulawesi της Ινδονησίας, αλλάζει τις αντιλήψεις μας για την προέλευση της εικαστικής τέχνης. Δεκαπέντε ερευνητές δημοσίευσαν ένα άρθρο αυτή την εβδομάδα στο Nature, που περιγράφει την προϊστορική τέχνη των σπηλαίων που πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε πριν από 43.900 χρόνια.
Η εικόνες απεικονίζουν πολλαπλά μυθικά πλάσματα που έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά ζώων, κυνήγι άγριων χοίρων και βοοειδών με δόρατα. Άνθρωποι που μετατρέπονται σε ζώα ή που μοιράζονται χαρακτηριστικά μαζί τους, χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση της λαογραφίας, των θρησκευτικών μύθων και των πνευματικών πεποιθήσεων. Οι καθαρές απεικονίσεις των πλασμάτων είναι ασυνήθιστες, αναφέρει η έκθεση.
Η παλαιότερη απεικόνιση που καταγράφηκε προηγουμένως είναι ένα σκαλιστό αγαλματίδιο με το κεφάλι μιας γάτας από την Γερμανία και εκτιμάται πως δημιουργήθηκαν πριν σχεδόν 40.000 χρόνια. Αυτά τα ευρήματα της Ινδονησίας προηγήθηκαν και των τοιχογραφιών των σπηλαίων Lascaux που βρέθηκαν στη Γαλλία κατά 20.000 χρόνια.
Αυτή η σκηνή κυνηγιού είναι – σύμφωνα με τις γνώσεις μας – η παλαιότερη εικαστική αφήγηση και το παλαιότερο εικαστικό έργο στον κόσμο