general-image

Υποσυνείδητη απομνημόνευση κωδικών!

Ημερομηνία: 26-07-2012 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: News | Ετικέτες:

Μια επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ αποτελούμενη από κρυπτογράφους και νευρολόγους ανέπτυξαν ένα σύστημα κωδικού/κλειδιού πρόσβασης που αφαιρεί ίσως τον πιο αδύναμο κρίκο που υπάρχει σε οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας: τον ανθρώπινο χρήστη.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ευφυές σύστημα: Το σύστημα εξακολουθεί να απαιτεί να εισάγετε έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά δεν απαιτεί, σε κανένα σημείο της διαδικασίας να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τον σημειώσετε κάπου (σε κάποιο χαρτί, βιβλίο ή υπολογιστή) αλλά ούτε μπορεί κάποιος να σας αποσπάσει τον κωδικό ακόμα και μέσω βασανιστηρίων!

Το σύστημα, που επινοήθηκε από Hristo Bojinov καθηγητή του Πανεπιστημίου του Stanford σε συνεργασία με φίλους από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, βασίζεται στην έμμεση (ασυνείδητη) μάθηση, μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να απορροφήσετε νέες πληροφορίες – αλλά χωρίς να γνωρίζετε ότι έχετε μάθει κάτι πραγματικά. Κάτι σαν να μαθαίνεις ποδήλατο δηλαδή.

Εν ολίγοις, το σύστημα «διδάσκει» τον κωδικό πρόσβασης σε ένα μέρος του εγκεφάλου σας στο οποίο δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση – αλλά είναι ακόμα εκεί στο υποσυνείδητό σας, περιμένοντας  να αξιοποιηθεί.

Η διαδικασία της μάθησης του κωδικού πρόσβασης (ή κλειδιού κρυπτογράφησης) περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικά δημιουργημένου παιχνιδιού υπολογιστή που, παραδόξως, μοιάζει με το Guitar Hero. Υπάρχουν έξι κουμπιά – S, D, F, J, K, L – και ο χρήστης πρέπει να χτυπήσει το αντίστοιχο πλήκτρο, όταν ο κύκλος φθάσει στο κατώτατο σημείο. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εκπαίδευσης 45 λεπτών, ο χρήστης θα κάνει περίπου 4.000 πληκτρολογήσεις – και εδώ είναι το κομμάτι που δείχνει το πόσο ιδιοφυές είναι όλο αυτό: Περίπου το 80% αυτών των πλήκτρων που πατιούνται, είναι για να σας «υποδείξει» υποσυνείδητα, ένα κωδικό πρόσβασης 30 χαρακτήρων!

Προτού ξεκινήσει, το παιχνίδι δημιουργεί μια τυχαία ακολουθία από 30 γράμματα που επιλέγονται από τα S, D, F, J, K, και L, χωρίς επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 38 bits εντροπίας (σαν μέτρο αβεβαιότητας που συνδέεται με μια τυχαία μεταβλητή – δείτε εντροπία του Shannon ή αλλιώς ισοδυναμεί με 1000 σκέψεις ανά δευτερόλεπτο για 8 χρόνια) δημιουργώντας έναν κωδικό ο οποίος είναι χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια φορές πιο ασφαλής από το μέσο κωδικό που συνήθως κάποιος απομνημονεύει. Αυτή η αλληλουχία των 30 χαρακτήρων,  «υποδεικνύεται»  αρχικά στο χρήστη τρεις φορές στη σειρά, και στη συνέχεια εμπλουτίζεται με 18 τυχαίους χαρακτήρες (συνολικά 108). Αυτή η αλληλουχία επαναλαμβάνεται πέντε φορές (540 χαρακτήρες), και στη συνέχεια, υπάρχει μια μικρή παύση. Όλη αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έξι φορές, για συνολικά 3.780 χαρακτήρες.

Από αυτό το σημείο, τα πειραματικά αποτελέσματα τους δείχνουν ότι ο κωδικός πρόσβασης των 30 χαρακτήρων αρχίζει να «εμφυτεύεται» πλέον σταθερά στον υποσυνείδητο νου σας. Για την πιστοποίηση του κωδικού, χρειάζεται να παίξει κάποιος τουλάχιστον ένα γύρο του παιχνιδιού – αλλά αυτή τη φορά, ο 30ψήφιος κωδικός  είναι διάσπαρτος με άλλες τυχαίες ακολουθίες (επίσης 30 χαρακτήρων).

Ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι θα είστε ακόμα σε θέση να θυμάστε τον κωδικό σας.

Η σημαντικότερη πτυχή αυτής της εργασίας είναι ότι (φαινομενικά) θεσπίζει ένα νέο κρυπτογραφικό σύστημα το οποίο καταργεί πλήρως τον κίνδυνο απόσπασης του προσωπικού σας κωδικού με οποιοδήποτε τρόπο καθώς στην πραγματικότητα ούτε εσείς τον γνωρίζετε!

 

Παρόμοια Άρθρα:

Kotsanas
Michalopoulos
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker

rankfinder-rank-checker

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors