general-image

Μεγάλοι Φωτογράφοι – Vivian Maier. Η Φωτογράφος του Δρόμου

Ημερομηνία: 08-01-2013 | Συγγραφέας:

Vivian Maier (1926 – 2009)

Η Vivian Maier γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Σικάγο, όπως φαίνεται από το έργο της αλλά και από τις λιγοστές πληροφορίες που διαθέτουμε για την ζωή της. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε όμως στη Γαλλία, όπου και ουσιαστικά μεγάλωσε. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή και την δουλειά της, μιας και πρόσφατα ήρθαν στο φως οι φωτογραφίες που τραβούσε. Η ίδια δεν θέλησε ποτέ να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες της και εξασφάλιζε τα προς το ζην εργαζόμενη ως νταντά για περίπου σαράντα χρόνια. Γνωρίζουμε ακόμη πως υπήρξε και άστεγη!

Ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής με την αμερικανική κουλτούρα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρίσουν στην Maier ένα ελεύθερο πνεύμα και μια περήφανη ψυχή. Χαρακτηριστικά, τα παιδιά που πρόσεχε την περιγράφουν ως σοσιαλίστρια και φεμινίστρια ντυμένη πάντα με αντρικό στυλ και ένα μεγάλο καπέλο που σπάνια αποχωριζόταν. Ακόμη, αναφέρουν πως το θέατρο ήταν κάτι που δεν έλειπε από την ζωή της και πως από τις παραστάσεις που παρακολουθούσε έμαθε και την αγγλική γλώσσα.

Είναι γνωστή και ως “φωτογράφος του δρόμου”! Η θεματολογία των φωτογραφιών της περιλαμβάνει κυρίως κτίρια και δρόμους πόλεων, και κυρίως του Σικάγο. Παρ’όλα αυτά, φωτογράφιζε και καθημερινούς ανθρώπους (είτε εν αγνοία τους είτε όχι), άπορους καθώς επίσης αποθανάτισε και την “κρυφή” ζωή των μεταναστών.

Επιπλέον, στις συλλογές φωτογραφιών της V.Maier βρέθηκαν μνημειώδη κτίρια που κατεδαφίστηκαν προκειμένου να χτιστούν άλλα καινούργια έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της ολοένα και αναπτυσσόμενης Αμερικής. Φυσικά δεν λείπουν και πορτραίτα της ίδιας από τις συλλογές της.

Για έναν περίπου χρόνο (1959-1960) θα ταξιδέψει τόσο σε Αμερική όσο και σε Ευρώπη και η συλλογή της από αρνητικά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και πλουσιότερη. Οι προορισμοί της πολλοί, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, η νοτιοδυτική Αμερική αλλά και η Μπανγκόκ. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε πως εκτός από φωτογραφίες  και αρνητικά η Maier συνέλεγε αποκόμματα εφημερίδων αλλά και κασέτες όπου είχε ηχογραφήσει ορισμένους από τους ανθρώπους που φωτογράφισε.

Το 2007 ο John Maloof, καθώς έψαχνε υλικό για ένα βιβλίο για το Σικάγο, βρέθηκε σε μια δημοπρασία όπου και αγόρασε την πρώτη συλλογή αρνητικών της Maier. Αρχικά το ενδιαφέρον του περιορίστηκε  στο γεγονός πως η V.Maier είχε απαθανατίσει τους δρόμους και τις γειτονιές του Σικάγο. Σύντομα όμως αντιλήφθηκε την αξία των φωτογραφιών που είχε στα χέρια του και πλέον κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς της. Εκτός από τον John Maloof, υλικό της δουλειάς της V.Maier , έχουν οι Ron Slattery και Jeffrey Goldstein. Να σημειώσουμε εδώ πως η αιτία που τα αρνητικά της V.Maier βρέθηκαν σε δημοπρασία ήταν η αδυναμία της να συντηρήσει τον εαυτό της μια από τις τελευταίες περιόδους της ζωής της.

Δυο χρόνια μετά, το 2009, ο J.Maloof ανεβάζει κάποιες φωτογραφίες της V.Maier σε ένα blog και βλέποντας πως είχαν μεγάλη απήχηση, αποφασίζει να εκδώσει ένα βιβλίο σχετικά με την V.Maier. Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφορεί το εν λόγω βιβλίο με τίτλο “Vivian Maier : Street Photographer”, το οποίο περιέχει πλήθος φωτογραφιών που ο ίδιος εκτύπωσε. Έκτοτε, οι φωτογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο αλλά και σε εκθέσεις αποκλειστικά για εκείνην.

Βέβαια, οι περισσότερες τυπώσεις των φωτογραφιών δεν έγιναν από την ίδια την V.Maier και επομένως, το γεγονός αυτό δημιουργεί  ερωτήματα για την φωτογράφο όπως για παράδειγμα, ποια θα ήταν η δική της προτίμηση σχετικά με την αντίθεση, τον φωτισμό ή τα χρώματα των φωτογραφιών. Δυστυχώς όμως, τα ερωτήματα αυτά θα παραμείνουν αναπάντητα μιας και η ίδια πέθανε το 2009 σε ένα διαμέρισμα που της είχαν αγοράσει τα παιδιά που φρόντιζε στις αρχές του 1950 με δική τους πρωτοβουλία! Ας την γνωρίσουμε και εμείς λοιπόν….

Παρόμοια Άρθρα:

Kotsanas
Michalopoulos
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker

rankfinder-rank-checker

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors