Συνέντευξη του καλλιτέχνη Αριστοτέλη Σοφιανόπουλου. Απτός & ιδεατός κόσμος. Γλυπτική και Ψηφιακή Τέχνη
Ο Αριστοτέλης Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα όπου και παρέμεινε έως το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ξεκίνησε σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με ειδικότητα στη Γλυπτική, και αποφοίτησε το 2008. Το επόμενο βήμα ήταν το μεταπτυχιακό πάνω στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Σχολής Καλών Τεχνών) το οποίο θεώρησε ως προσωπικό επακόλουθο της γλυπτικής.
Ο Αριστοτέλης, γνωστός επίσης και ως Τέλης, έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, διεθνής και τοπικές, παρουσιάζοντας έργα γλυπτικής, μικτής ζωγραφικής και Video Art, τα οποία ξεδιπλώνουν τον προσωπικό του κόσμο.
Η ομάδα του Consider… ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, δια μέσου της Διεθνούς Έκθεσης Μοντέρνας Τέχνης “RE-culture 1”, με σκοπό την παρακάτω συνέντευξη.
Τι σε ώθησε ώστε να ξεκινήσεις σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών?
Ήταν ένα φυσικό επακόλουθο, μιας και από τα παιδικά μου χρόνια, η τέχνη ήταν κάτι που μου προσέφερε τη δυνατότητα έκφρασης.
Πως συνδύασες τη Γλυπτική με τις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης?
Κυμαινόμαστε πάντοτε μεταξύ 2 κόσμων, του πραγματικού/υλικού κόσμου και του ιδεατού/άυλου κόσμου. Η γλυπτική μου ικανοποιεί την ανάγκη να έρθω σε επαφή με το πραγματικό, να αγγίξω τα υλικά και τα εργαλεία, και στη συνέχεια να δημιουργήσω με αυτά. Ο ψηφιακός κόσμος μου ανοίγει την πόρτα του ιδεατού και του κόσμου που επέρχεται. Σήμερα ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο τον οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι ένα νέο είδος γραφής. Ο συνδυασμός των 2 αυτών ήταν αναπόφευκτος, μια τέλεια συνταγή.
Πάνω σε τι δουλεύεις τον τελευταίο καιρό?
Μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα 3 χρόνων ασχολίας μου με τις ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως το video art project “Πέρασμα”, ήρθε και πάλι η σειρά να πάρει τη σκυτάλη η γλυπτική, για αυτό και ξεκίνησα ένα νέο project με μάρμαρο.
Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για το “Πέρασμα” και το τι επιθυμείς να παρουσιάσεις μέσα από αυτό?
Το “Πέρασμα” ξεκίνησε ως ένα σχεδιαστικό “παιχνίδι” μέσα από ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οδηγήθηκε σε κάτι άλλο. Η ιδέα από πίσω κρύβει την επιθυμία προβολής ενός φαινομενικά ρεαλιστικού κόσμου, ο οποίος είναι χτισμένος ψηφιακά. Μια γέφυρα πραγματικότητας και φανταστικού.
Σε βοήθησε η γλυπτική στο 3D Modeling?
Η γλυπτική με έμαθε να κατανοώ το χώρο και το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν. Έχοντας αυτό υπόψιν, η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο ήταν ομαλή, μιας και μοιράζονται παρόμοιες αρχές.
Τι να περιμένουμε από τον Αριστοτέλη Σοφιανόπουλο στο μέλλον?
Είμαι στη διαδικασία προετοιμασίας μιας ατομικής έκθεσης γλυπτικής στην Αθήνα με κυρίαρχο υλικό το μάρμαρο. Παράλληλα με αυτό, ένα νέο ψηφιακό project είναι στα σκαριά, που σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να αποκαλύψω σε λεπτομέρειες.
Παρόμοια Άρθρα:
- Δείτε το Απίστευτο Video “The Third & The Seventh” από τον Alex Roman! CG
- Τέχνη από Γυαλί…Η Kim Harty Δημιουργεί και Εμπνέει με τα Γυάλινα Γλυπτά της!
- Τα “Φυσικά” Γλυπτά του Jaakko Pernu! Πλεγμένα Κλαδιά & Κορμοί !