Έρνστ Τσίλλερ – Ο Ποιητής του Μοντερνισμού στην Κλασική Αρχιτεκτονική!
Ο αρχιτέκτονας των 500 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Μεγάρου, του Εθνικού Θεάτρου, του Δημαρχείου της Σύρου και του Θεάτρου Απόλλων στην Πάτρα….ξεπέρασε τις ελίτ ιδέες της εποχής του και παρουσίασε μια οπτική που η Ελλάδα δε μπορούσε ακόμα να κοιτάξει.
Ο Τσίλλερ κατάφερε να αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας κάνοντάς τη πιο όμορφη, φτιάχνοντας εντυπωσιακά κτίρια φωτολουσμένης αισθητότητας, για αυτό αποκαλείται και ο ποιητής του μοντερνισμού στην κλασική αρχιτεκτονική.Είναι ο πρώτος αρχιτέκτονας στην Ελλάδα που εγκαθιστά στα κτίρια τεχνικά συστήματα εξαερισμού και κεντρική θέρμανση. Επίσης καινοτομεί και αντικαθιστά τα ξύλινα παραθυρόφυλλα με αυτόματα ενώ διακοσμεί το εξωτερικό των κτιρίων με εμπνεύσεις αναδυόμενες από την ελληνική μυθολογία χρησιμοποιώντας λιωμένο σίδερο.
Ο Έρνστ Τσίλλερ νεαρός ακόμα αρχιτέκτονας φτάνει στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 24 ετών, αρχικά για να εποπτεύσει την κατασκευή του εκθαμβωτικού κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών η οποία χτίζεται στα αντίστοιχα πρότυπα της Δανίας. Καταφέρνει πολύ γρήγορα να συμμετάσχει στην κοσμική ζωή της πόλης και γίνεται ευπρόσδεκτος επισκέπτης στα σαλόνια της αριστοκρατίας. Αλλά ο ίδιος δεν διστάζει ποτέ να έρθει αντιμέτωπος με τα μεγάλα συμφέροντα της εποχής και το πλήρωσε με την απόλυση και την πτώχευσή του.
Απόφοιτος της Βασιλικής σχολής της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης ο Τσίλλερ γοητεύεται και εμπνέεται από την Ελλάδα, εγκαθίσταται στη χώρα μέχρι το θάνατό του το Νοέμβριο του 1923. Στην πορεία του διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή των Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το αρχιτεκτονικό έργο του, το οποίο εκτείνεται από το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα έως τις αρχές του εικοστού, χαρακτηρίζεται από τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το αρχικό ύφος του κλασικισμού, που ήταν χαρακτηριστικό της περιόδου του ώριμου αθηναϊκού νεοκλασικισμού άλλαξε σε εκλεκτικισμού και ρομαντισμού, κυρίως στην αρχιτεκτονική των ιδιωτικών κατοικιών, ενώ στα κρατικά κτίρια διατηρήθηκε το ελληνικό πνεύμα του κλασικισμού.
Ο Έρνστ Τσίλλερ γέμισε το αστικό τοπίο της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, του Πύργου και πολλών άλλων πόλεων με έργα που διατηρούνται μέχρι σήμερα δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να θαυμάσουμε την υπέροχη τέχνη που αντιπροσώπευε.
Πάρτε μια μικρή γεύση από την “ποίηση” του…
Αρθρογράφος: Κωνσταντίνος Τζίμας
Παρόμοια Άρθρα:
- Το Μέλλον της Αρχιτεκτονικής Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του MIT! Video
- KamerMaker: Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που δημιουργεί ολόκληρα δωμάτια!
- Corallo House – Γουατεμάλα