general-image

Μεγάλοι φωτογράφοι – Philippe Halsman. Ο Φωτογράφος των Ιδεών

Ημερομηνία: 11-12-2012 | Συγγραφέας:

Philippe Halsman (1906 – 1979)

Γεννήθηκε στην Ρίγα της Λετονίας τον Μάιο του 1906 και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Στα 13 του χρόνια είχε την πρώτη του επαφή με την φωτογραφία. Γνωστός για την οξύτητα και την στενή περικοπή των φωτογραφιών του, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη για την εποχή “απαλή εστίαση”. Αυτό που τον έκανε διάσημο ήταν τα πορτραίτα διάσημων ανθρώπων (από ηθοποιούς μέχρι πολιτικούς) της εποχής του καθώς και οι λεγόμενες jump pictures. Να σημειώσουμε πως έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς σουρεαλιστής.

Το 1932, περίπου, μετακομίζει στο Παρίσι και φτιάχνει το δικό του φωτογραφικό στούντιο. Συνεργάζεται με το περιοδικό Vogue αλλά και με άλλα περιοδικά μόδας. Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια δουλειάς, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους φωτογράφους πορτρέτων στη Γαλλία. Ο Halsman χρησιμοποιεί για τις φωτογραφίες του έναν διπλό φακό reflex, τον οποίο έχει σχεδιάσει μόνος του.

Το 1940 η εισβολή του Χίτλερ στο Παρίσι τον αναγκάζει να εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη. Ο Halsman, αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες για το ταξίδι αυτό καθώς δεν είχε γαλλική υπηκοότητα. Παρ’όλα αυτά, μετά την μεσολάβηση του Albert Einstein καταφέρνει να φτάσει στην Νέα Υόρκη, με μοναδική αποσκευή μια φωτογραφική μηχανή.

Ένα χρόνο μετά, το 1941, έρχεται η συνεργασία του με τον Salvador Dali που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός νέου φωτογραφικού ρεύματος : “photographs of ideas”. Προϊόν της συνεργασίας αυτής είναι πορτραίτα του Dali στα οποία κυριαρχεί το μουστάκι του καθώς επίσης και άλλες εξαιρετικές φωτογραφίες που έμελλαν να αφήσουν ιστορία.

Μετά από δύο χρόνια παραμονής στη Νέα Υόρκη, η καριέρα του ως φωτογράφος εκτοξεύεται στα ύψη. Η αρχή της τριαντάχρονης συνεργασίας του με το περιοδικό Life ξεκινάει και τα 101 εξώφυλλα του διαδέχονται το ένα το άλλο. Εξέχουσα σημασία για την καριέρα του είχε η συνεργασία του με το μοντέλο Connie Ford. Το νεαρό μοντέλο συνεργάστηκε με τον Halsman και φωτογραφήθηκε με φόντο την αμερικανική σημαία. Αυτές τις φωτογραφίες  χρησιμοποίησε η εταιρεία καλλυντικών Elizabeth Arolen προκειμένου να προωθήσει το κραγιόν Victory Red.

Το 1945 ανακηρύσσεται πρώτος πρόεδρος της American Society of Magazine Photographs.

Την δεκαετία του 1950, κατά την διάρκεια μιας φωτογράφησης με κωμικούς από το κανάλι NBC, συλλαμβάνει την ιδέα των jump pictures. Για χάρη του Halsman, “πήδηξαν” πάρα πολλές διασημότητες της εποχής του, από τον Richard Nixon μέχρι τον δούκα και τη δούκισσα του Windsor. Ο Halsman πίστευε πως κάθε άνθρωπος φοράει μια μάσκα κάτω από την οποία κρύβεται ο πραγματικός του εαυτός. Θεωρούσε ακόμη, πως όταν ζητάς από έναν άνθρωπο να κάνει ένα άλμα, η προσοχή του επικεντρώνεται στο άλμα και όχι στην φωτογραφία, με αποτέλεσμα η μάσκα να πέφτει και να εμφανίζεται, έστω και στιγμιαία  το πραγματικό του πρόσωπο. Το ρίξιμο αυτού του προσωπείου έγινε ο στόχος της ζωής – δουλειάς του Halsman.

Το 1958,πλέον, κατατάσσεται ανάμεσα στους δέκα καλύτερους φωτογράφους.

Μεταξύ 1971 και 1976 διδάσκει ένα σεμινάριο στο New school με τίτλο “Psychological Portraiture” και το 1979 πεθαίνει στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε πως στις φωτογραφίες του εντυπώνεται πλήρως η ευημερούσα αμερικανική κοινωνία στα μέσα του εικοστού αιώνα. Το έργο του ξεχειλίζει από γέλιο, κέφι, αισιοδοξία,έντονα συναισθήματα και μερικές φορές από μπόλικο σουρεαλισμό !

Παρόμοια Άρθρα:

2 Σχόλια για "Μεγάλοι φωτογράφοι – Philippe Halsman. Ο Φωτογράφος των Ιδεών"

  1. Ο/Η Conme λέει:

    Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται, ο Αϊνστάιν δεν “πήδηξε” για χάρη του… 😛 Πολύ καλό το αρθρο!

Comments are closed.

Kotsanas
Michalopoulos
Art In Progress
rankfinder-rank-checker
Interactive Net Solutions
rankfinder-rank-checker

rankfinder-rank-checker

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors